Resepi oh Resepi!!
Ikan Putih Masak 3 Rasa Cara Cik LC |
Hi uols!! nak dijadikan cerita semalam entah apa angin aku teringin sangat nak masak ikan 3 rasa, kebetulan hari tu masa balik Sabah baki ikan putih yang aku beli ada lagi. Jadi aku cakap kat mak aku jom masak ikan putih 3 rasa so hasilnya mcm la kt gambar tu, ni kalau Encik M nmpk ni mesti dia suka hihi ^_^ oklah uols jom salin resepi aku ni.
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan putih (ikut suka ikan apa pun boleh) - di goreng terlebih dahulu
- 1 batang serai - di hiris halus
- 1/2 halia - di hiris halus
- 1/2 lengkuas - di hiris halus
- 2 ulas bawang merah - di hiris halus
- 2 ulas bawang putih - di hiris halus
- 2 - 3 biji Cili padi - di hiris halus
- 1/2 tin Pes tomato
- sedikit nenas dalam tin
- 2 sudu Sos Cili
- Sayur Campur (corn, carrot, green peas)
- Lada bangala (ikut suka kalau nak letak)
- Minyak untuk memasak
- Garam
- Serbuk perasa/gula
- air secukupnya
- Panaskan minyak dan goreng ikan putih tadi sehingga masak dan ketepikan.
- Panaskan minyak, kemudian tumis bahan-bahan seperti halia, lengkuas, serai, bawang mereh, bawang putih dan cili, sehingga naik aromanya.
- masukkan pes tomato dan sos cili, gaul rata.
- kemudian masukkan sayur campur, nenas, lada bangala tadi gaul dan tambah sedikit air untuk kuahnya. kemudian tambahkan garam dan serbuk perasa atau gula masak sehingga mendidih.
- Bila masak bolehlah angkatkan kuah tadi dan dicurah ke atas ikan yang telah digoreng. Siap untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment