Journal 2013 - # 451

Hi uols! Salam cuti-cuti Malaysia utk ouls!! Cuti yang begitu mem'busy 'kan diri dgn aktiviti tersendiri. Balik saja Sabah ni kemewahan terbentang luas, mana tak nye syurga seafood terbentang luas sana sini seafood, Murah pula tu hihi! So apa lg pulun membeli ler. Sehari b4 raya aritu aku smpt jg la ke pasar besar ikan Kota Kinabalu, urmm!! mng syurga ikan tp pasar ni buka waktu siang bkn yg malam yer! yg malam tu next time i citer okies!!
Ikan Krisis fresh!!
Udang!!
Ketam!!
So peluang yg ada dihadapan mata ini aku ambik peluang utk memasak sndiri, klau x KL mng x dpt la nk merasa makanan seafood sndiri terutama skali yg fresh terbaik drpd laut china selatan hihi{^_^}

Well uols!! arini aku nk share satu resepi yg baru saja aku buat beberapa arini rs ok la juga cuma ada beberapa kekawan bertanya camner nk buat kan. So here we go i share my resepi utk uols mencuba yer.
'Ikan Puteh Masak Steam D'Aura'

Bahan-Bahan:
1 Ekor ikan sederhana besar
Halia secukupnya (dihiris)
Lengkuas secukupnya (dihiris)
3 atau 4 ulas bawang putih (dihiris)
3 batang serai (dihiris)
Beberapa biji cili padi (dipotong)
Daun bawang secukupnya
Daun ketumbar secukupnya
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya (gula pun boleh)
1 Asam keping
Sos ikan utk penambah rasa (letak dalam satu ke dua sudu)

Caranya:
Semua bahan kat atas tu di masukkan bersama ikan. Kemudian kukus selama 15 ke 20 minit, ready to eat! Hihi (^_^)

Kan senang!! sume main campak jer!! so siap utk di makan. Kekadang kita kena ubah suai juga resepi ni ada yg suka masam ada yg suka pedas so pandai-pandai org nk olah mcmna yer!! Selamat mencuba uols!!

No comments: