Journal 2015 - # 903

Salam Perpaduan Salam Perjuangan!

Kongsi Resepi Truffle Puding Kek Cik Lara Cleopatra

Assalamualaikum! Hi uols! Bulan ramadhan ni kebanyakan makanan dan masakan yang keluarga aku selalunya akan turun ke dapur masak untuk berbuka.. Well beberapa hari ni aku teringin pulak nak makan truffle puding kek yang dah lama sebenarnya tak buat hehe.. So hari ni aku nak share resepi ni untuk dikongsi bersama.. Let do it 'Truffle Puding Kek Cik Lara Cleopatra'.

Bahan-bahannya:
1 kotak cristal jely - brand Nona (tapi perasa strawberry/ mangga lagi best)
1 tin susu cair
susu full krim
Tepung Custard
1 tin fruit cocktail / buah pic /strawberry/anggur
Kek swiss roll (perisa ikut suka)


Langkah 1:(Penyediaan lapisan kek bawah):

Potong kek swiss roll ni.. ketebalan ikut suka uols.. suka tebal potong tebal

Lepas dah potong susun kek dalam mangkuk macam gambar atas tu.. tak pun ikut kreativiti masing-masing.

Langkah 2: ( Penyediaan custard)

Bancuhkan 3 sudu besar tepung custard ke dalam periuk

Tuangkan susu cair ke dalam tepung tadi.. kacau sebati dan curahkan air (sukat ikut 1 tin susu tadi) ke dalam bancuhan tadi
 Ok.. dah sebati.. means dah tiada ketulan kecil, pastikan betul-betul yer.. nanti custard masak tak cantik.

Dah sebati masak atas dapur api yang sederhana.. kacau.

Kemudian masukkan gula 1 sudu makan (jangan banyak sangat nanti masin sangat)

Nak lagi sedap tambah sikit susu Dutch Lady Full Cream ke dalam bancuhan tadi.. Make sure lepas dah isi semua ni kacau tanpa henti.. Sebab nanti adunan ni makin lama makin pekat.


Bila adunan menjadi likat mcm dalam gambar atas tu dan nampak buih-buih kecil meletup-letup comel tu terus tutupkan api.. Jangan biar lama nanti adunan jadi keras.

Lepas tu tuangkan bancuhan custard ke atas kek yang telah disusun tadi.

Ratakan bancuhan macam dalam gambar tu..

Lepas tu hiaskan dgn buah-buahan.. ikut suka uols okey.. (tekan sikit buah-buahan masa isi tu sebab nanti tak nak bagi floating bila curah jelly)

Langkah 3 : (Penyediaan Jelly)

Sukat air sebanyak 400ml air, kemudian masukkan 1 paket jelly crystall dibancuh dgn air yg disukat tadi.

Masakkan bancuhan jelly ni atas dapur.. Kacau sebati sampai gula dia hancur. Bila jelly dah larut tutup api dan boleh tuang atas puding tadi.

Tuang jelly sampai menutupi puding dan buah sepenuhnya.

Hasil selepas curah jelly. Biarkan sejuk kemudian masukkan ke dalam peti ais selama mana yang anda suka. Makin sejuk makin sedap sebenarnya.. ^_^

So selamat mencuba uols!!

No comments: